Saturday, 23 March 2019

Spot the Diagnosis 891-900


891. A patient has come whose liver is soft,smooth and tender.he is having dyspnoe and oedma leg.
Spot the Diagnosis?
Ans: Congestive heart failure.

892. A patient has come with severe epixtaxis,on examination his liver is firm and nodular. Spot the diagnosis?
Ans: Portal cirrhosis.

893. A rundown patient of 65 has come. On plapation of his liver it is hard and coarsely irregular.
Spot the diagnosis?
Ans: secondary carcinoma of the liver. 

894: A patient has come. He complains of severe epistaxis. On examination of his spleen it is palpable.
Ans: Cirrhosis of liver

895:A patient of rigor and fever has come. He is suffering from a month or two. His total WBC count is only two thousand.
Ans :Kalazar 

896:A patient has come. His liver is enlarged, hard and nodular. Spot the diagnosis?
Ans: secondary deposit in liver. 

897: A jaundiced patient has come. His gall bladder is found to be enlarged.
        Spot the diagnosis?
Ans: Carcinoma head of pancreas. 

898: A patient has come with intermittent jaundice &rigor and intermittent colic.
Ans:  stone in the common bile duct.

899: A patient has come with a lump in the epigastrium. The lump is firm, irregular, tender and having mobility.
Spot the diagnosis?
Ans: Carcinoma stomach.

900: A patient has come with a lump in the epigastrium. The lump is less mobile and more tender.
Spot the diagnosis?
Ans: Subacute perforation of peptic ulcer.

Saturday, 12 January 2019

Spot the Diagnosis 881-890

(881)  A lady has come with gross enlargement of her thyroid gland with involvement of recurrent laryngeal nerve . Spot the diagnosis?

(882) A known heart patient has come . His carotid arteries are seen to pulsate forcibly . Spot the diagnosis?

(883) A patient has come with distended veins all over the neck with cynosis and oedema of face . Spot the diagnosis?

(884) A lady has come with pulsating superior thyroid artery . Spot the diagnosis?

(885) A patient has come with distended jugular veins . Spot the diagnosis?

(886) An old man has Carbuncle on the nape of the neck and polyurea . Spot the diagnosis?

(887) A patient was admitted in the ward . He has pulsating proptosis . Spot the diagnosis?

(888)  A lady has come with severe burning feet . There is a history of night sweats and on the examination of the forth thoracic vertebra is tender . Spot the diagnosis?

(889) A patient has come with the complains of chronic cough with chest pain . On examination crepts on the right apex . Gibbus on the thoracic vertebra on the posterior side of the chest . Spot the diagnosis?

(890) A patient aged about 55 has come with a lump on the epigastrium . There is pulsation on the lump. Spot the diagnosis?

Answers.
(881) Malignancy of thyroid .
(882) Arotic incompetence .
(883) Retrosternal goitre or Malignant tumour of the superior mediastinum .
(884) Thyrotoxicosis .
(885) Conjestive heart failure .
(886) Diabetes mellitus .
(887) Cavernous sinus thrombosis.
(888) Pott's disease.
(889) Pott's disease.
(890) Carcinoma if the stomach which is lying over the arota .

Spot the Diagnosis 871-880

(871) A patient has come. His body is stiff ,forward stoop , stiff neck and tremors   . Spot the diagnosis?

(872) A patient of abdominal colic has come . The patient tosses about and tries to find rest by changing one posture after another but fails . Spot the diagnosis?

(873) A patient lying motionless , his joint is swellen , stiff and painful . Spot the diagnosis?

(874) A boy of six has been brought for the treatment of cough . His lower lids of eye are oedematous and puffy . Spot the diagnosis?

(875) A patient of 40 has come . He has a puffy look and oedema of the lower eyelids . Spot the diagnosis?

(876) A boy has come with rigor and fever . There is herpes simplex labialis on the lip . Spot the diagnosis?

(877) A patient has come . His tip of the nose is red and there is a malar flush on both the cheeks . Spot the diagnosis?

(878) A boy has come . He has oedema leg , fullness of neck vein and his lips are livid and blue . Spot the diagnosis?

(879) A patient has come with pigmentation of skin and buccal mucosa . Spot the diagnosis ?

(880) A boy has come with clubbing of fingers . He has also swelling above wrist joint and ankle joint . Spot the diagnosis?

Answers 
(871) Paralysis agitans ( Parkinson's disease ).
(872) Renal colic.
(873) Acute Rheumatism .
(874) Whooping cough .
(875) Nephritis  .
(876) Pneumonia.
(877) Mitral stenosis .
(878) Conjestive heart failure.
(879) Addison's disease .
(880) Hypertrophic Pulmonary osteoarthropathy .

Spot the Diagnosis 861-870

(861) A patient is seized with severe pain in the epigastrium has been admitted . Now there is shock like features and  muscle guard on the epigastrium right side . Spot the diagnosis ?


(862) A patient has an uncler on the lesser curvature of stomach which is more than one inch in length . Spot the diagnosis ?

(863) A patient has an uncler on the greater curvature of stomach which is less than in one inch in length . Spot the diagnosis ?

(864) A patient has an ulcer on the greater curvature which is more than one inch in length. Spot the diagnosis ?

(865) A patient has come with a hard lump in the upper abdomen and one side of testis  was removed earlier . Spot the diagnosis?



(866)  A lady patient has come . She has mooning of face , hypertension , diabetes and osteoporosis . Spot the diagnosis ? 

(867) A lady patient has come. She has breathlessness ,oedema leg , fullness of neck vein and enlarged liver . Spot the diagnosis?

(868)  A patient of 75 has come. He has deterioration of memory, incoherent thinking and faulty judgement . Spot the diagnosis?

(869) A patient has tenderness over duodenum , rapid emptying of stomach and persistent deformity of duodenal cap . Spot the diagnosis?

(870)  A patient of chronic cholecystitis has come . He has developed duodenal cap deformity . Spot the diagnosis ?

Answers .
(861) Perforation of peptic ulcer .
(862) Malignant ulcer .
(863) Malignant ulcer.
(864) Malignant ulcer .
(865) Secondary deposit in the lymph node from malignant testis .
(866) Cushing syndrome .
(867) Conjestive heart failure .
(868) Dementia .
(869) Duodenal ulcer .
(870) Duodenal cap deformity is due to chronic gall bladder disease.

Friday, 26 October 2018

Spot the Diagnosis 851-860

(851)  An already diagnosed case of carcinoma has come . Now he complains of pain . What does it indicate?

(852)  A young boy of 12 has come with a swelling on the upper portion of tibia . He says that previously only pain was there ,now swelling has developed . Spot the diagnosis?


(853) A patient has come with a cystic swelling just behind the ear . Spot the diagnosis?



(854) A patient has come with a swelling on the posterior side of the neck which has browny induration and multiple sieve like openings . Spot the diagnosis?


(855) A patient has come with a swelling. The swelling pits on pressure and there is browny induration. Spot the diagnosis?


(856) A lady has come with a black and bleeding ulcer of the big toe . When examined her liver is enlarged ,tender,hard and nodular. Spot the diagnosis?


(857) A patient has come with a swelling. There is history of reduction of the swelling at one time . The diagnosis of the swelling is thought to be malignant . Spot the diagnosis?


(858) A patient has come with a swelling . He was diagnosed as a case of sarcoma . There is a history of hectic type of temperature with rigor and sweating . Spot the diagnosis?


(859) A patient has come with a swelling . The regional lymph glands are enlarged and tender . Spot the diagnosis?


(860) A patient has come with a swelling with fixicity , local heat and ill defined margin  . Two surgeons have  difference of opinion . One says it is a case of carcinoma and the other day chronic inflammation. What is your opinion?


Answers.
(851)  Ulceration,deep infiltration and involvement of nerves .
(852) Osteogenic sarcoma .
(853) Post auricular Dermoid cyst .
(854) Carbuncle .
(855) There is suppuration .
(856) Malignant melanoma .
(857) Inflammatory swelling.
(858) The swelling contains puse .
(859) Inflammatory swelling.
(860) Chronic inflammation.

Spot the Diagnosis 841-850

(841)  A lady patient has come with neurofibromatosis of the whole body . Her one breast was removed earlier . Spot the diagnosis why her breast was removed?

(842) A patient of epilepsy has come who has neurofibromatosis . Spot the diagnosis?

(843) A patient has come with heart murmur  and fever . He has developed epilepsy . Spot the diagnosis?


(844) A patient has come with epilepsy he has vascular naevi on the face . Spot the diagnosis?

(845)  A patient has come who has epilytic fits . On examination there are white spots on the trunks and limbs and sebaceous oedema on the face. Spot the diagnosis ?

(846) A patient has come with recurrent attacks of fits . He has sixth crenial nerve palsy .

(847) A patient of epilepsy has come. On clinical examination there is nothing abnormal only the intracranial pressure is raised . Spot the diagnosis?

(848) A patient of epilepsy has come his cell - count of CSF is very high . Spot the diagnosis?

(849) The total protein of CSF of a patient of epilepsy is greater than 100mg per 100ml of CSF . Spot the diagnosis?

(850) A patient has come with facial palsy with herpes zoaster of external auditary canal . Spot the diagnosis?



Answers 
(841) Her breast was removed wrongly for carcinoma breast but it was a case of neurofibroma of the breast .
(842) Neurofibroma of the brain .
(843) Embolism .
(844) Sturge-weber syndrome.
(845) Tuberous sclerosis.
(846) Epilepsy is due to raised intracranial pressure.
(847)Expanding intracranial lesion . what
(848) An infective process in the brain .
(849) Intracranial tumour.
(850) Ramsay hunt syndrome.

Thursday, 18 October 2018

Spot the diagnosis 811-830

(811) An old man has come with multiple sebaceous cyst on the scalp . The prominent cyst is ulcerated and fungated . Spot the diagnosis?

(812) An infant has been brought with cellulitis near the  knee joint . Spot the diagnosis?

(813) An adult patient has been brought with cellulitis of scrotum . Spot the diagnosis?

(814) A cystic swelling was removed from a patient and dissected which contained hair in pultaceous mass . Spot the diagnosis?

(815) A patient has come with a cyst which has a punctum . Spot the diagnosis?

(816) A patient has come with a cyst which is fixed to the pericranium with erosion of the bone . Spot the diagnosis?

(817) A patient has come with a cyst in the finger . He gives the history of pin-prick . Spot the diagnosis ?

(818) A patient has come with a firm and irregular elevation from the skin . The margin is pink and tender . He gives the history of burn scar . Spot the diagnosis?

(819) A lady patient has come with a rounded ,firm and elastic swelling on the dorsum of wrist joint of the size of a nut . Spot the diagnosis ?

(820) A lady has come with a swelling of nut - size on the Palmar side of wrist joint which is firm, rounded and elastic .

(821) A lady of 40 has come with a palpable pea- size swelling on the radial styloid process which is painful on passive aduction and ulner deviation . Spot the diagnosis ?

(822)  A patient has come with a cystic swelling in the palm which extends in to the forearm which is above the wrist joint . There is cross fluctuation . Spot the diagnosis?

(823) A patient has come with a thick scar which gives rise to itching . Which is  vascular and tendancy to spread . Spot the diagnosis?

(824) A baby was born. There is a naevus in the midline over the small of the back . Spot the diagnosis ?

(825) A young lady of 25 has come for the repeated attack of faintness . She has portwine stain on her chicks right side . Spot the diagnosis?

(826) A patient has come with a horn like structure from the scalp . Spot the diagnosis?

(827) A patient of head injury has come. He has palsy ,hyperpyrexia and pin - point and fixed pupil. Spot the diagnosis?

(828) A lady of 40 has come for epilepsy which start in the finger and unilateral . Spot the diagnosis ?

(829) A lady has come for locking of joints and effusion in the joint . Spot the diagnosis?

(830) A patient has come with epistaxis . There is a spider naevi on the chest and abdomen and his spleen is palpable . Spot the diagnosis?

Answers.
(811) Cock's piculiar tumour .
(812) Acute osteomyelitis.
(813)Extra vasation of urine .
(814) Dermoid cyst .
(815) Sebaceous cyst.
(816) Dermoid cyst.
(817) Implantation Dermoid .
(818) Keloid .
(819) Dorsal gangliom.
(820) Palmar gangliom .
(821) De quervan's disease.
(822) Compound Palmar gangliom ( tuberculous affection of ulner barsa ).
(823) Keloid .
(824) Spina bifida ossulta .
(825) Sturge-weber syndrome .
(826) Sebaceous horn.
(827) Pontine haemorrhage .
(828)  Jacksonian epilepsy.
(829) loose body in the joints.
(830) Cirrhosis of liver .