Sunday, 2 November 2014

Spot the Diagnosis -61

(1) An old patient has come with pain in the limbo-sacral region. An x-ray there is secondary metastases in bone which is osteosclerotic.
Ans :-Carcinoma of prostate.

(2) A child died in the traveling train while coming with his parents. There was severe bleeding from his ear.the boy had port-wine stain on his face.
Ans :-Sturge-weber syndrome.

(3) A patient has come with pain in right iliac fossa first,vomiting next and fever last of all.
Ans :- Murphy's syndrome. It happens in acute appendicitis.

(4) In a patient there is hypersthecia in sherren's triangle in abdomen. In which disease this happens.
Ans :-some surgeon thinks that this is the definitive sign of acute appendicitis.

(5) In a patient the sign of hypersthecia in sherren's triangle disappears the next day.
Ans:-It indicate brusting of the gangrenous appendix.

(6) In a diagnosed case of appendicitis the pain in right iliac fossa has shifted to the left iliac fossa.What does it indicate.
Ans :-Peritonitis has set in.

(7) The lady has come with pain abdomen. There is hypersthecia of 9-11 rib right side in the back.Can you name this sign and disease.
Ans:-Boas sign in acute cholecystitis.

(8) In a case of perforated peptic ulcer the muscle guard spreads from the right hypocondrium to right illiac fossa.
Ans :-As the gastric content gravitates down along the right para colic gutter.

(9) A patient admitted in the ward developed rebound tenderness.
Ans :-it is observed in any case of peritonitis.

(10) Appearance of rebound tenderness in a case of intestinal obstruction.
Ans :-It shows strangulation.

No comments:

Post a Comment