Saturday, 23 March 2019

Spot the diagnosis : 911-920


911: A young male child of 10 has come with cervical lymphoadenopathy. The glands are enlarged and feels rubbery. There is splenic enlargement.
Ans: hodgekins disease

912: A patient of 50 has come with a hard irregular and fixed lump in the right iliac fossa. On examination his right side of testis in scrotum is missing.
Ans malignancy of retained testis.

913: A patient of60 has come with stricture of rectum. On examination the stricture feels hards, irregular and fixed.
Ans Malignant stricture of rectum.

914: A lady of 40 has come with stricture rectum. She gives the history of vaginal sore and inginal bobo.
Ans: lymphogranuloma inginal

915:  A boy of 50 has come with 2 cystic swelling one above the inguinal ligament and another just below it. There is cross-fluctuation. On examination the fifth thorasic vertebra is very tender on palpation.
Ans : Cold abcess due to Potts Disease.

916: A patient has come with multiple sinuses on mandible with discharging pus sulphur granules.
Ans: Actinomycosis

917: A Patient has come. He complains of deep aching pain in the metaphysis of lower end and of tibia aggravated by warmth. The bone is thickened, irregular and tender.
Ans: Brodies abcess.

918: A patient has come with localised pitting oedema of the scalp.He has a history of scalp-injury.
Ans: Potts puffy tumour.

919: In a suspected case of malignancy, the lymph gland of the drainage area is not hard and fixed to the surrounding structure.
Ans: Enlargement is due to infection

920: A person has come with an ulcer. The ulcer looks completely black.
Ans :  Malignant Melaloma

No comments:

Post a Comment