Saturday, 23 March 2019

Spot the Diagnosis 921-933

921: Which view of radiography is essential to locate the fracture of scaphoid bone?
Ans: oblique view

922: Special axial radiography is needed in fracture of which bone
And: os calcis

923: Stereoscopic picture is needed in the diagnosis of fracture of which bone?
Ans: Skull andPelvis

924: A patient has come with ecchymosis of arm. He has history of injury in the arm from two days ago?
Ans: fracture of humerous

925: A child of 8 has been brought with injury to the arm .there is formation of callous on the arm.Can you find the age of injury?
Arm: more than 10 days

926: A patient of severe injury has been brought in the emergency.He has a blood per urethral , perineal haematoma and distended urinary bladder.
Ans: urethral damage

927: A patient of bus accident has been brought. He has a tumour like mass in the suprapubic region associated with strangury when catheterised. Blood stained scanty urine comes.
Ans: injury to the urinary bladder.

928: A patient of injury has come with oedema and tenderness of  the anatomical snuff box.
Ans:  Fracture of the scaphoid bone

929 : A child of 10 has come with superficial ulceration of cheek which heals  at centre and active at the periphery.
Ans: lupus vulgaris

930: A baby was born with a naevus in the mid line of the small of the back
Ans: Spina bifida occulta

931: An adult male has come with many spider-naevi on the chest and the abdomen. His spleen is palpable and not the liver
Ans : cirrhosis of the liver

932: A lady of 60  has come with nodules of the maxxilary area of her face. It is hard to feel, there is no pain and  many capullaries on the nodules are seen.
Ans: rodent ulcer.

933: A patient has been admitted for pain and swelling in the knee joint.On X-ray ther is soft tissue sshadows and flex of calcification are seen.
And Malignant csynovioma

No comments:

Post a Comment